Omega-3 (Fiskolja)

Omega-3 är ett samlingsnamn på fettsyror som återfinns bl.a. i fet fisk och vissa växter. Detta kosttillskott är framförallt nyttigt för hjärta och hjärna, och är mycket viktigt att få i sig i god mängd dagligen.

Rekommenderade produkter & prisjämförelse

https://whale-essay.com

Produkt Pharbio Omega-3 Forte
Pharbio Omega-3 Forte
Eye Q Flytande Omega-3
Eye Q Flytande Omega-3
Top Formula Omega-3
Top Formula Omega-3
Beskrivning Utan tvekan en av de mest populära omega-3 produkterna i Sverige. Håller mycket hög kvalitet till ett bra pris. En flytande källa till omega-3 med god kvalitet. Passar dig som har barn, eller svårt att svälja vanliga kapslar. Top Formulas egna märke är perfekt för dig som vill testa omega-3 utan att spendera så mycket pengar.
Mängd 120 st 200 ml 90 st
RDI 1-2 kapslar 1 tsk (5 ml) 2-3 kapslar
Bästa pris 198 kr inkl frakt
ca 2,20 kr per dag
175 kr inkl frakt
ca 3,80 kr per dag
59 kr inkl frakt
ca 2,20 kr per dag
Köp från Bodystore Caredirect Top Formula
Finns även hos Svenskt kosttillskott (208 kr)
Top Formula (217 kr)
Top Formula (207 kr)
Bodystore (208 kr)
-

Mer om omega-3

Omega-3 är fleromättade fettsyror som är nödvändiga för att kroppen ska fungera. De förekommer inte naturligt i kroppen utan måste tillföras via kostintaget. Omega-3 är egentligen ett antal olika sorters fettsyror: de som förekommer i fisk och skaldjur kallas för DHA och EPA. Dessa kallas ofta även för “fiskolja”. En annan omega-3 fettsyra är ALA som hittas i bland annat rapsolja och valnötter. I viss mån kan ALA omvandlas av kroppen till DHA och EPA, vilket innebär att det är en god idé för vegetarianer att försöka få i sig denna syran.

Mycket forskning har bedrivits inom området, där man har hittat att omega-3 uppvisar en positiva effekter på hälsan. Exempelvis kan det sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stimulera blodcirkulationen, förbättra hjärnans kapacitet, lindra depressioner genom att öka mängden serotonin i hjärnan, verka anti-inflammatoriskt med mera. Kort sagt finns det bara fördelar med att få i sig tillräckliga mängder omega-3. Några biverkningar är inte kända.

Det bästa sättet att få i sig gott om omega-3 är att äta fet fisk flera gånger i veckan. Exempel på fisk som innehåller rikligt med omega-3 är makrill, sill, lax (ej odlad) och sardiner. Har du inte möjligheten att äta fisk, t.ex. för att du är vegetarian eller inte tycker om smaken, rekommenderas att du istället försöker få i dig det genom kosttillskott.

Tänk på detta innan du köper omega-3 kosttillskott

Kvaliteten varierar mellan märken
Det kan vara väldigt stor skillnad mellan olika märken, både i mängden omega-3 fettsyror och kvaliteten i allmänhet. Det är väldigt viktigt att produkten är färsk, eftersom härsken fiskolja kan vara direkt skadlig för kroppen.

Titta på totalpriset
Stirra dig inte blind på försäljningspriset, utan kolla istället på hur mycket det kommer kosta dig per dag. En produkt som verkar billig kan t.ex. innehålla väldigt lite omega-3, vilket innebär att du måste ta fler kapslar varje dag och då tar burken slut snabbare.

Köp från en välkänd butik
Större butiker har bättre omsättning på sina varor och risken är därmed mindre att du får en produkt som passerat sitt bäst-före-datum. Dessutom är det lättare att handskas med välkända butiker ifall det skulle vara något problem med produkten du köpt.

Rådfråga läkare om du äter medicin
Om du äter någon form av receptbelagd medicin är det alltid en bra idé att konsultera din läkare innan du börjar äta kosttillskott. För omega-3 gäller detta särskilt om du äter någon medicin relaterad till hjärtat eller blodet.

En läkare pratar om omega-3 (på engelska)